loader image

4 Voorspellingen die wij doen over social media & content 2021

Auteur : Randy Wulms

Hoe kun jij als bedrijf inspringen op de Social media ontwikkelingen, trends en hypes? Het ontwikkelt zich momenteel in razend tempo.

Als we eerlijk mogen zijn: niemand had 2020 kunnen voorzien. Maar toch, als je de grote lijnen bekijkt, ontwikkelt het landschap van social media en content zich minder onvoorspelbaar dan je denkt.

Vision

Het wil niet zeggen dat dit de voorspellingen zullen zijn, maar je kunt niet ontkennen deze 4 aspecten dit jaar een rol gaan spelen in ons vak.

Voor 2021 zien we 4 belangrijke trends in social media en content, die we baseren op hoe het vak zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

1. Groeiend aanbod van events

Deze voorspelling klinkt misschien wat ongeloofwaardig, midden in een pandemie, maar events gaan in 2021 wel degelijk populairder worden. We hebben het hier namelijk niet over in-person events, congressen en seminars, maar de online varianten.

Met onder andere webinars en online cursussen, die veel goedkoper worden georganiseerd dan fysieke bijeenkomsten. Ze worden daardoor voor steeds meer organisaties een toegankelijk marketing-communicatiekanaal en daarmee een interessant alternatief.

Maar online bijeenkomsten waren toch al jaren goedkoper? Dat klopt. Ze werden echter nooit gezien als een volwaardige vervanging. COVID-19 heeft de ontwikkeling van ‘online’ in een stroomversnelling gebracht.

We zien ineens dat thuiswerken op grote schaal mogelijk is als het echt moet. Hetzelfde geldt voor online events. Ze zijn ‘normaler’ geworden en worden breed geaccepteerd. Daardoor blijkt een online event niet alleen haalbaarder te zijn, maar in veel gevallen ook effectiever.

Waarom denken we dat dit zich voortzet? Als we 2020 bekijken, een jaar dat werkelijk alles op z’n kop werd gezet, dan is 2021 het jaar waarin we gewend (moeten) raken aan het ‘nieuwe marketing-normaal’. Tegen die tijd hebben de meeste marketeers voldoende voorbereidingstijd gehad om online events van steeds hogere kwaliteit neer te kunnen zetten. Aan jou de vraag: hoe denk jij hierover?

 

Randy Wulms

2. Klanten oftwel je fans activeren in plaats van verzamelen

De afgelopen jaren stonden voor veel marketeers en social media experts in het teken van nieuw publiek verzamelen. Social media likes werden geteld en nieuwsbrieflijsten werden gevuld.

Deze tactiek zorgde ervoor dat marketeers massaal beschikten over volle databases met potentiële klanten.

Het probleem? 99% van deze potentiële klanten ‘doen’ niets. Ze klikken niet op je links, ze kopen niets, ze delen je content niet: je hebt er eigenlijk niets aan. En het is je eigen schuld.

Als jouw focus was gericht op het vinden van nieuw publiek namelijk, ben je waarschijnlijk je belangrijkste publiek vergeten. De fans van het eerste uur, die als ambassadeur voor je merk kunnen dienen. Het opstellen van een gestructureerd plan is cruciaal.

2021 wordt het jaar waarin je klanten verzamelen even op pauze moet zetten. Focus op quality time met je huidige publiek. Richt je op de mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn, die kunnen uitgroeien tot superfans. Met man en macht proberen een grote hoeveelheid oppervlakkige volgers te activeren, is zonde van je energie en tijd.

Je hebt tenslotte meer aan 1.000 superfans of ambassadeurs, dan aan 1.000.000 nieuwsbrieflezers die amper actie ondernemen. 

Ook hierin kunnen wij van VideraVitae je verder helpen. 

personal 2923048 1920

3. Het einde van de ‘extra’ kanalen

Websiteverkeer is te vinden op social media. Dat zal in 2021 niet veranderen. Naast zoekverkeer en advertenties, blijven deze platformen de belangrijkste bron.

De verandering in 2021 zit hem in een andere mindset over social media platformen. Terwijl we ‘vroeger’ vonden dat we daar moeten zijn waar de doelgroep is, worden nu steeds vaker  alleen de social media kanalen gebruikt die voor jou genoeg resultaat opleveren’.

Door het groeiend aanbod van informatie wordt het steeds moeilijker je te onderscheiden op social media. Wil je de aandacht kunnen grijpen en vasthouden, dan zul je met je content echt van goede huize moeten komen. Als je je aandacht richt op alle platformen tegelijk, behaal je niet het gewenste effect. Hoe meer je jouw tijd moet verdelen over meerdere platformen, hoe moeilijker het wordt voor elk platform kwaliteit te blijven leveren.

Social media draait daarom tegenwoordig vooral om ‘nee’ durven zeggen, om het laten vallen van de kanalen die amper resultaat opleveren. Het behouden van 3 of 4 social kanalen is meestal de ideale balans. De tijd en het geld dat je daarmee wint, kun je vervolgens inzetten op de juiste kanalen. Posts die al werken voor jou, zodat je ze nog succesvoller kunt maken.

In 2021 moeten we nóg bewuster keuzes maken en een kosten- en batenanalyse maken. Hoeveel tijd gaat een extra kanaal kosten, en wat levert het ons op?

We gaan experimenten zien, maar je hoeft niet te verwachten dat je op TikTok of Instagram ineens struikelt over de accounts van zorgverzekeraars, pensioenfondsen of makelaars. Focus op dat wat werkt is de sleutel tot succes. 

Randy Wulms 1

4. Verschuiving van iTunes- naar een Spotify-model

Je ziet de ontwikkeling al lange tijd in verschillende bedrijfstakken: content wordt niet verkocht per stuk, maar op all-inclusive basis per periode.

Internet bijvoorbeeld, werd in het begin per minuut afgerekend, nu betaal je een vast bedrag per maand. Je kocht vroeger een nummer op iTunes, terwijl vrijwel iedereen inmiddels een abonnement op Spotify heeft. Je huurde een film met pay-per-view, nu betaal je maandelijks voor je Netflixabbonement.

Dat de meeste organisaties echter (vooral buiten de entertainmentbranche), bieden hun content nog op de ouderwetse, individuele manier aan.

‘Wil je een gratis e-book? Dan vul je simpel een formuliertje in’. ‘Zou je daarna graag productspecificaties ontvangen? Dan vragen we gewoon je volledige gegevens en sturen we deze naar je woonadres.

Wij voorspellen dat ook aanbieders van dit soort informatieve content, B2C of B2B, steeds vaker gaan kiezen voor een platformmodel. Geïnteresseerden maken eenmalig een account aan bij een bedrijf of merk en in ruil daarvoor krijgen ze toegang tot een volledig platform met ‘premium’ content.

Geen gedoe meer met losse formulieren of stapsgewijze leads invullen. Abonnees blijven gemakkelijk te classificeren, doordat gedrag gewoon meetbaar is. Via e-mail kun je mensen bovendien nog steeds wijzen op nieuwe content. Voor de aanbieder verandert er dus niet zoveel, terwijl het voor de abonnee alleen maar gemakkelijker en aantrekkelijker wordt om meer te consumeren.

We vermoeden dat in 2021 steeds meer marketeers die win-win-situatie zien en ernaar zullen handelen.

 

Ben je al op de hoogte van onze premium pakketten?  Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Scroll naar top